Saturday 13 September 2014

Resepi durian crepe

Teks : Yanti Sodimin

Siapa peminat durian di sini? Sebut pasal durian, terbayang macam-macam nama durian. D24, durian tembaga, musang king dan lain-lain lagi. Macam-macam boleh dibuat dengan durian antaranya bubur, dodol durian dan juga inovasi kreatif durian crepe. Silalah cuba resepi di bawah ini ye.

RESEPI DURIAN CREPE
Oleh: Eyna Haneyna
Bahan-bahan untuk kulit :
(InsyaAllah kulit jadi licin, tak melekat dan cepat masak)

- 20gm tpg gandum
- 20gm tepung ubi
- 10gm tpg kastard
- 10gm tpg jagung
- 1 biji telur
- 1 sk minyak masak
- 1 sb gula halus
- 40 ml susu cair
- 150 ml air
- pewarna kuning
- perisa durian
Cara Membuat:
- masuk semua bahan dalam mangkuk..sebatikan dengan whisk dan tapis..kalau pekat just tmbh air sikit..
- boleh juga blender..cuma sedikit berbuih..kene hilangkan buih2 tu dulu untuk elakkan crepe akan berlubang bila byk buih..
- ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..
- layangkan kuali agar adunan sekata..
- masak atas api kecil..
- masak hingga kering..angkt..tak perlu terbalikkan masa angkat tu
Bahan-bahan untuk filling :
- 150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2 sb isi durian)
- isi durian..
Cara Membuat :
- letakkan fresh cream, letak isi durian ..dan letak lagi fresh cream di atasnya..
- lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..
- siaapp.





No comments:

Post a Comment